El Govern invertirà 35 milions d'euros en el manteniment i rehabilitació de patrimoni històric d'ús turístic

El Govern invertirà 35 milions d'euros en el manteniment i rehabilitació de patrimoni històric d'ús turístic

30/05/2022

  • Aquesta inversió forma part del Pla de Modernització i Competitivitat Turística finançat amb els fons europeus
  •  Els projectes de reforma, restauració o rehabilitació afecten al Museu de Tarragona i el de Càceres; els castells de Sagunt (València), l'Adsubia (Alacant), Santed (Saragossa); les muralles de Zamora i Burgo de Osma (Soria); i la Biblioteca Nacional d'Espanya, el Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia i el Museu Nacional del Prado, inclosos en el Paisatge de la Llum de Madrid

30-maig-2022.- El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha presentat aquest matí a Tarragona un acord amb la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, per acometre deu projectes de restauració i manteniment de patrimoni històric d'ús turístic de titularitat estatal per un import de 35 milions d'euros. Aquesta inversió forma part del Pla de Modernització i Competitivitat del sector turístic finançat amb els fons europeus. L'objectiu és millorar la capacitat que té el ric patrimoni històric i cultural d'Espanya en tot el territori per seguir atraient turistes tant nacionals com a internacionals.

El Ministeri de Cultura i Esport serà l'encarregat de dur a terme aquests deu projectes en diverses ciutats, totes d'interès cultural i turístic, amb implicacions directes en la sostenibilitat cultural, mediambiental i econòmica dels entorns en els quals se situen.

D'una banda, es destinaran 15 milions d'euros a la reforma i posada en valor dels museus de titularitat estatal i gestió transferida de Càceres i Tarragona, tots dos Patrimoni Mundial. Concretament, es destinaran 7 milions al Museu de Tarragona i 8 milions al Museu de Càceres.

D'altra banda, es destinaran 4.720.040,96 euros a la restauració i consolidació de castells i muralles públiques declarades Bé d'Interès Cultural i d'Interès Turístic. Es consolidaran i restauraran els castells de Sagunt (València), l'Adsubia (Alacant) i Santed (Saragossa). També es restauraran diversos trams de la muralla de Zamora i la muralla de la pobla de Burgo de Osma (Soria). El repartiment entre les diferents actuacions es realitzarà depenent de les necessitats de cadascun dels projectes.

Finalment, es destinaran 15.279.959 euros al Paisatge de la Llum de Madrid, declarat Patrimoni Mundial l'any passat. S'invertiran 8,5 milions d'euros en projectes de rehabilitació de la Biblioteca Nacional d'Espanya, 5.687.000 euros en el Museu Nacional Centre d'Art Regna Sofia (seu principal i Palacio de Velázquez-Parc del Retir0) i 1.092.959,04 euros al Museu Nacional del Prado.

Totes aquestes actuacions hauran d'haver-se executat abans de la finalització del segon trimestre de 2026, per donar compliment al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Turisme cultural i patrimonial

El patrimoni històric espanyol és un element clau en l'atracció de turistes. Aproximadament 14,5 milions dels viatges realitzats en 2019 es van realitzar amb finalitats culturals.

A Espanya es compta amb al voltant de 17.199 béns d'interès cultural repartits en el conjunt de la geografia espanyola, especialment en àrees rurals o d'interior. Un manteniment adequat dels béns immobles patrimoni històric permetrà a les destinacions promocionar-se i atreure turistes oferint-los visites o allotjaments en aquests béns immobles i millorant els seus indicadors socioeconòmics, com el desenvolupament local i l'ocupació.