Maria Eugènia Gay es reuneix a Lleida amb Agroseguro i visita les zones agrícoles afectades per les gelades

Maria Eugènia Gay es reuneix a Lleida amb Agroseguro i visita les zones agrícoles afectades per les gelades

26/04/2022

 

  • Maria Eugènia Gay s’interessa pels peritatges que 29 tècnics d’Agroseguro porten a terme a les finques lleidatanes afectades per les gelades de principis d’abril als quals s’afegiran onze més
  • Juntament amb el subdelegat del Govern a Lleida, José Crepín, visita una finca afectada al terme municipal d’Alcarràs i visita la Cooperativa Fruits de Ponent
  • A la tarda, la delegada del Govern assisteix a la preestrena de la pel·lícula “Alcarràs” a La Llotja de Lleida

Lleida, 26 d´abril de 2022.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, juntament amb el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s’ha reunit aquest matí a la Subdelegació amb directius d’Agroseguro (Agrupació Espanyola d’Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries) per fer un seguiment dels peritatges que els tècnics de l’entitat estan duent a terme des del passat dia 7 d’aquest mes en les finques agrícoles lleidatanes afectades per les greus gelades dels dies 2, 3 i 4 d’abril.

A la reunió de treball hi ha assistit per part de l’entitat asseguradora, la directora general d’Agroseguro, Inmaculada Poveda, el director de l’Àrea de Sinistres, José Carlos Sánchez, així com el director d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana.

Maria Eugènia Gay s’ha interessat per la metodologia que segueixen els tècnics en els peritatges, així com per les valoracions provisionals que fa Agroseguro d’aquest episodi de gelades considerat, per la mateixa entitat, com el pitjor episodi meteorològic de caràcter puntual en el camp espanyol en els darrers 42 anys d’història de l’assegurança agrària.

A la província de Lleida, els danys es concentren a les comarques del Segrià, la Noguera, les Garrigues i l’Urgell i en els peritatges hi participen sobre el terreny fins a 29 tècnics d’Agroseguro, 24 dels quals estan duent a terme els peritatges en finques fructícoles i la resta en altres tipus de cultius com ara explotacions d’ametllers. A aquests efectius s’afegiran properament onze més. L’elevat nombre de pèrits treballant a les comarques de Lleida afectades explica l’important abast dels danys ocasionats per les gelades. Agroseguro té, en aquests moments, 200 pèrits treballant a tota Espanya fent els peritatges a les zones afectades per l’episodi de gelades de principis d’abril.

Segons dades d’Agroseguro, les xifres de contractació a la demarcació lleidatana “són bones i similars a les de l’any anterior” ja que la zona fructícola de Lleida ha assegurat aquest any un total de 730 milions de quilos de fruita, tan de dolça com de llavor, amb un valor assegurat de 285 milions d’euros.

Després de la reunió, la delegada del Govern a Catalunya s’ha desplaçat fins al municipi d’Alcarràs on ha visitat una de les finques afectades per les gelades de principis d’abril on els tècnics d’Agroseguro ja han fet el peritatge amb danys que afecten el 100% de la finca de nectarines.

La visita l’ha fet juntament amb el coordinador de Salvem la Pagesia, Manel Ezquerra, i altres membres de la plataforma amb qui el subdelegat ja es va reunir el passat dia 19 per a fer-li arribar les propostes d’ajut i recolzament al sector de la fruita dolça i seca de les Terres de Lleida adreçades a l’administració de l’Estat després de les quantioses pèrdues ocasionades per les gelades. José Crespín ha traslladat aquestes demandes al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Maria Eugènia Gay ha finalitzat el recorregut a les instal·lacions del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent a Alcarràs on ha estat rebuda pel president del Consell Rector, Benjamí Ibars, i pel director general, Josep Presseguer, i altres membres de la directiva de la cooperativa.

La delegada del Govern ha fet un recorregut pels diferents espais de Fruits de Ponent i ha compartit amb els seus directius la preocupació existent sobre el desenvolupament de la campanya de fruita d’aquest any.

Maria Eugènia Gay ha escoltat amb preocupació la situació y les necessitats dels afectats i ha explicat que traslladarà al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació “les inquietuds del sector”.

Preestrena de la pel·lícula Alcarràs

A la tarda, Maria Eugènia Gay i José Crespín assisteixen a La Llotja de Lleida a la preestrena de la pel·lícula “Alcarràs” de la cineasta, Carla Simon, que dona vida i veu al món de la pagesia de les Terres de Lleida, les escenes de la qual han estat rodades a diferents poblacions fructícoles com ara Aitona, Alcarràs, Bellvís, Lleida, Massalcoreig, Seròs, Soses i Sucs.

A l’acte de preestrena hi assisteix també, en representació del Govern d’Espanya, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta.